Mandžukić među najboljim strijelcima, Torresu Zlatna kopačka

Hrvatski napadač Mario Mandžukić podijelio je prvo mjesto na ljestvici najboljih strijelaca Europskog prvenstva, koje se održalo u Poljskoj i Ukrajini, no Zlatna kopačka pripala je Španjolcu Fernandu Torresu.

Iako je Torres među šestoricom igrača koji su na Europskom nogometnom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini zabili po tri gola i među dvojicom koji su, uz tri pogotka imali po jednu asistenciju, pripala mu je Zlatna kopačka jer je igrao najmanje vremena.

Najbliži mu je bio Nijemac Mario Gomez, koji je također zabio tri gola i imao jednu asistenciju, ali u više vremena igre. Po pravilima UEFA-e, ako više igrača postigne isti broj pogodaka, gledaju se ostvarene asistencije, a ako su igrači i po tom mjerilu izjednačeni, gleda se broj minuta provedenih u igri. Torres, koji je zabio dva gola u skupini protiv Irske i jedan u finalu protiv Italije, igrao je ukupno 189 minuta, a Gomez 282 minute.

Španjolski napadač Fernando Torres prvi je igrač koji se upisao među strijelce u dva uzastopna europska finala.

Osim Torresa i Mandžukića, po tri gola dali su i Talijan Mario Balotelli, Portugalac Cristiano Ronaldo i Rus Alan Džagojev. 

Hrvatski napadač, koji je nakon EURO-a prešao u redove njemačkog velikana Bayerna, postigao je tri pogotka u samo tri utakmice, a to je uspjelo još jedino Rusu Džagojevu. Mandžukić je prva dva pogotka postigao u uvodnoj utakmici protiv Iraca, a treći u drugoj utakmici protiv Talijana.

Mandžukić se tako pridružio legendi hrvatskog nogometa Dražanu Jerkoviću, koji je bio najbolji strijelac na prvom EP-u 1960.u Francuskoj.

Aktualni predsjednik Europske nogometne federacije Francuz Michel Platini najbolji je strijelac u povijesti europskih prvenstava s devet postignutih pogodaka na EP-u u Francuskoj.