Platini žele EURO po cijeloj Europi

Predsjednik Europske nogometne federacije Michel Platini izrazio je želju da se utakmice EURO-a 2020. igraju u većem broju zemalja, odnosno da se utakmice igraju u 12 ili 13 gradova diljem Starog kontinenta.

Prema mišljenju Platinija to bi olakšalo organizaciju, a i doskočilo bi se infrastrukturnim i financijskim problemima.

To je zasad samo ideja o kojoj ćemo još raspravljati, ali mislim da ima budućnost. Ako bismo ju prihvatili ne bi trebalo graditi nove zračne luke, stadione i drugu infrastrukturu. Naime, gradnja novih objekata za samo tri utakmice europskog prvenstva se ne isplati, izjavio je Platini.

Tri od posljednja četiri EURO-a ugostile su po dvije zemlje (Belgija i Nizozemska 2000., Austrija i Švicarska 2008. te Poljska i Ukrajina 2012.), no nikada se nije dogodilo da više od dvije zemlje budu domaćini.

Sljedeći EURO 2016., prvi na kojemu će nastupiti 24 reprezentacije, organizirat će samostalno Francuska. Domaćin EURO-a 2020. još nije poznat. UEFA bi o odluku o tome trebala donijeti početkom sljedeće godine, a kandidaturu su istaknule Turska te zajednički Irska, Wales i Škotska.

EURO 2020. mogla bi organizirati jedna zemlja samostalno na 12 stadiona, ali je moguće i da bude nekoliko zemalja domaćina. Vidjet ćemo plusove i minuse i potom odlučiti. Za ovakvu odluku potrebna je i politička odluka, izjavio je Platini.