Čiliću maraton protiv Querreya

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u osminu finala trećeg ovogodišnjeg Grand Slam turnira Wimbledona nakon maratonskog dvoboja protiv Amerikanca Sama Querreya. Čilić je nakon pet i pol sati borbe slavio sa 7:6 (6), 6:4, 6:7 (2), 6:7 (3) i 17:15.


Čilić poveo 2-0

Čilić je uspio osvojiti prvi set iako je Querrey u nekoliko navrata imao dobru priliku riješiti tu dionicu u svoju korist. Nakon što je hrvatski igrač izgubio gem na svoj početni udarac na samom početku, Querrey je stečenu prednost ispustio u osmom gemu, iako je imao prednost od 40:0 i tri lopte za vodstvo 5:3.

Kod rezultata 5:5 Querrey je imao dvije break-lopte, na obje je Čilić promašio prvi servis, ali se uspio spasiti igrom nakon ubačenog drugog servisa. U tie-breaku Amerikanac je stigao do vodstva 5:2 i set-lopte kod 6:5. No, Čilić je uspio osvojiti dva poena na svojem servisu, povesti sa 7:6, a tada je Querrey napravio dvostruku servis pogrešku i poklonio prvi set našem igraču.

U drugom setu Čilić je bio daleko sigurniji u gemovima na svojem početnom udarcu, a učestalo je prijetio Querreyu oduzimanjem njegova servisa. Jedini break Čilić je napravio kod rezultata 2:2 što mu je bilo dovoljno za osvajanje drugog seta.


Querrey se vraća s dva tie-breaka

Kod 2:2 u trećem setu Čilić je imao jedine dvije prilike za oduzimanje Querreyeva servisa u toj dionici meča, ali našem je igraču nedostajalo preciznosti u odlučujućim trenucima. Čilić je kod vodstva Querreya od 5:4 servisom uspio spasiti set-loptu Amerikanca, ali potom je odigrao vrlo loš tie-break i nizom neprisiljenih pogrešaka omogućio suparniku smanjenje na 2-1 u setovima.

Kriza u koju je Čilić ušao krajem trećeg seta nastavila se i početkom četvrtog. S dvije dvostruke servis pogreške naš je igrač izgubio svoj početni udarac kod rezultata 1:1.

Naznake izlaska iz krize Čilić je pokazao u šestoj igri četvrtog seta u kojoj je s nekoliko vrlo dobrih reterna stigao do dvije prilike za break, no Querrey je oba puta ubacio prvi servis i otklonio opasnost. Ipak, u sljedećem servis-gemu Amerikanca Čilić je stigao do 0:40 te izvrsnim napadom iskoristio drugu break-loptu za izjednačenje na 4:4.

Pri vodstvu 5:4 Čilić je stigao na dva poena od pobjede povevši s 0:30 na Querreyev servis, ali potom je Amerikanac tri puta ubacio prvi servis i nije dopustio Čiliću da dođe do meč-lopte. Iako je Čilić igrao bolje u završnici četvrtog seta, to se nije potvrdilo i u tie-breaku u kojemu je s dva nekontrolirana udarca u poenima na svoj servis omogućio Querreyu prednost od 4-1 koju je Amerikanac znao sačuvati za izjednačenje u meču.


Čilić propustio ranije riješiti meč

Do rezultata 5:5 u petom setu nijedan igrač nije imao break-loptu, iako su obojica u nekoliko navrata prijetili. Tada je Čilić spojio nekoliko izvrsnih reterna i oduzeo servis Querreyu te stigao u situaciju da servira za pobjedu. Nažalost, odigrao je vrlo loš gem i s nekoliko promašaja vratio Amerikanca u igru.


Maratonski dvoboj u petom setu

Kod 7:7 Čilić je osigurao novu priliku za oduzimanje servisa Querreyu koju nije iskoristio, a potom je čak sedam puta držao svoj početni udarac u situaciji kada je servirao za ostanak u meču prije no što je kod 14:14 stigao do nove dvije break-lopte. No, Querrey je oba puta pogodio prvi servis i još jednom gurnuo Čilića u situaciju da mora servirati za ostanak u meču.

No, nakon što je Čilić izjednačio na 15:15, Querrey je s dvije dvostruke servis pogreške izgubio servis, a Čilić nije propustio drugu priliku odservirati za meč.

Maraton Čilića i Querreya drugi je najduži meč u povijesti Wimbledona. Duže su igrali samo Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut koji su u drugom kolu prije dvije godine igrali čak 11 sati i pet minuta, a Isner je dobio peti set sa 70:68. Susret Isnera i Mahuta tako je i dalje više nego dvostruko duži od drugog najdužeg susreta u Wimbledonu svih vremena.


Čilić izjednačio svoj najbolji rezultat

Bio je ovo treći međusobni susret Čilića i Querreya i treća pobjeda hrvatskog igrača, a do sve tri je stigao na travnatoj podlozi. Plasmanom u osminu finala Čilić je izjednačio svoj najbolji rezultat u Wimbledonu.

Prvi put je među najboljih 16 bio 2008. U osmini finala Čilić će igrati protiv četvrtog nositelja i britanske uzdanice Andyja Murraya koji je pobijedio Cipranina Marcosa Baghdatisa sa 7:5, 3:6, 7:5 i 6:1. Bit će to njihov sedmi dvoboj, a Čilić će tražiti svoju drugu pobjedu.