Fantela i Marenić na četvrtom mjestu

Uz pljuskove i vrlo nestabilan vjetar prošao je prvi dan natjecanja na Europskom prvenstvu u jedrenju za klasu 470, koje se održava u Largsu u Škotskoj. Hrvatske posade ispunile su očekivanja i jedrile su u vrhu flote.

Nakon dva plova Šime Fantela i Igor Marenić nalaze se na četvrtom mjestu. Juniori Lovro Ivanov i Marko Carić su na 22. mjestu. Poveli su Britanci Phil Sparks i David Kohler.

Bio je to dosta dug dan na moru. Vjetar je miješao sa svih strana, regatni odbor je uspio izvući regatu, doslovno ću tako reći, jer su uvjeti na moru u nekim dijelovima bili za prekinuti plov, međutim to se sve pustilo. Mi smo solidno jedrili, prvo i osmo mjesto. U drugom plovu nas je uhvatio pljusak kiše u stranici niz vjetar, jedan dio flote nas je prošao s jednim refulom kojeg nikako nismo mogli predvidjeti, poslije nam se bilo teško izvući. Trebamo se psihički pripremiti za iste uvjete sljedećih dana, izjavio je Fantela.

Ženske posade odjedrile su samo jedan plov. U prvom pokušaju prvi plov je bio prekinut zbog prevelike promjene smjera i snage vjetra, a u drugom su, unatoč ponovno vrlo problematičnim uvjetima na regatnom polju, ženski dvojci ipak uspjeli stići do cilja.

Enia Ninčević i Romana Župan bile su pete, a najbolje su bile Njemice Annika Bochmann i Elisabeth Panuschka.

Bilo je jako zanimljivo, jer je takva kiša udarila da smo mislili da ćemo potonuti skupa s brodom. U jednom trenutku morala sam i izbacivati vodu iz broda dok smo jedrili. Imale smo dobar start, dobro smo jedrile dok je bilo vjetra, bile smo prve, druge. Niz vjetar smo bile vidno brže, no nažalost u drugoj stranici uz vjetar prošla je jedna strana i tu smo izgubile par mjesta. U posljednjem dijelu plova uspjele smo ponovno proći četiri posade, zadovoljna je Župan.