London centar sportskoga svijeta

Olimpijske igre u Londonu najveći su globalni sportski događaj u 2012 godini. Od 27. srpnja do 12. kolovoza na igrama 30. olimpijade natjecat će se oko 12.000 sportaša iz cijelog svijeta u 26 različitih sportova.


Iako su kvalifikacijska natjecanja još u tijeku, procjenjuje se da bi u Londonu moglo nastupiti oko 150 hrvatskih sportaša, što bi bio rekord od samostalnosti Hrvatske koja je prvi put nastupila u Barceloni 1992.

To će, nakon 1908. i 1948. godine, biti treći put što će glavni grad Velike Briranije biti domaćin najboljim sportašima svijeta. U 17 dana 10.500 sportaša iz 205 nacionalnih olimpijskih odbora natjecat će se u 26 sportova i 39 disciplina, a osim sportaša za Igre je akreditirano i 7.500 pratećih osoba te 21.000 predstavnika medija. Od 32 objekata devet ih se nalazi u Olimpijskom parku, trinaest u raznim dijelovima Londona, a devet ih je izvan Londona.


Zahvaljujući suradnji HRT-a i Sportske televizije, Igre u Londonu bit će najbolje pokrivene olimpijske igre u povijesti naše države. Hrvatska tako postaje jedina uz Njemačku koja će putem televizijskih ekrana osigurati besplatno praćenje svih sportova na olimpijskim igrama.

Olimpijske igre u Londonu novi su korak naprijed u sportskom, tehnološkom i medijskom smislu. Bit će to do sada neviđena kombinacija sportske kulture i tradicije te novih objekata i tehnologija. Tenis će se igrati u Wimbledonu, nogomet na Wembleyju, ali istovremeno je u londonskoj četvrti Stratford izgrađen veliki Olimpijski park u kojem će biti smješten najveći dio supermodernih borilišta, olimpijsko selo za sportaše.


Prve ekološke Igre


Olimpijski park u istočnom Londonu, u kojem se nalaze i Olimpijsko selo te glavni press centar, prostire se na dva četvorna kilometra. Stručnjaci koji su radili na projektu Olimpijskog parka i projektu urbane regeneracije istočnog Londona, time je taj dio glavnog grada Velike Britanije transformiran iz siromašnog industrijskog u moderni urbani kvart koji svojim sadržajima i novom, modernom infrastrukturom privlači sve više tvrtki da za svoje sjedište odaberu upravo taj dio grada.


Sredinom 2008. srušeni su svi postojeći objekti i tvornice te se krenulo s ispiranjem tla, što je bio preduvjet za početak izgradnje Olimpijskog parka. Na izgradnji je radilo 6.000 ljudi, a 90 posto ruševnog materijala reciklirano je ili je ponovno iskorišteno u izgradnji objekata. Olimpijski park istodobno je i najveći projekt ozelenjavanja u Velikoj Britaniji u kojem je posađeno 4.000 drveća, 74.000 biljaka, 60.000 lukovica i 350.000 močvarnih biljaka.


Osim natjecanja u atletici, plivanju skokovima u vodu, sinkroniziranom plivanju, modernom petoboju, u Olimpijskom parku održat će se i natjecanja u vaterpolu, rukometu i košarci.

Organizator je bio vođen idejom REDUCE, REUSE, RECYCLE pri izgradnji olimpijskog stadiona čiji je kapacitet 80.000 mjesta. Kao primjer je naveo olimpijski stadion Ptičje gnijezdo za OI 2008. u Pekingu koje je nakon Igara korišteno samo jednom za neko sportsko natjecanje, a postao je glavna turistička atrakcija. Britanci su to htjeli izbjeći i cilj im je bio napraviti stadion na kojem će se nakon Igara kapacitet moći smanjiti sa 80.000 na 25.000 mjesta.


Bikiniji u strogom centru Londona


Jedno od atraktivnijih natjecanja bit će odbojka na pijesku, koja će se igrati u Horse Gards Parade, u neposrednoj blizini Downing Streeta, u dijelu Londona zvanom Whitehall, koje je političko središte Velike Britanije. Jednako atraktivna lokacija određena je i za natjecanje u triatlonu i daljinskom plivanju koje će se održati u Hyde Parku, koji će tijekom Igara, biti obogaćen i popratnim glazbenim, kazališnim, filmskim i ostalim kulturnim sadržajima. Horse Guards Parade i Hyde Park, uz Earls Court (odbojka) i Lord's Cricket Ground (streličarstvo), sportski su olimpijski objekti koji se nalaze u tzv. Central Zone.


River Zone nalazi se uz rijeku Temzu, a na tom prostranom području nalaze se brojni sportski kompleksi kao ExCel u sklopu kojeg će se održati natjecanja u čak sedam sportova: boks (po prvi put u povijesti Igara na programu natjecanja nalazi se i ženski boks), judo, mačevanje, taekwondo, stolni tenis, dizanje utega, hrvanje. North Greenwich Arena, poznatija kao O2 Arena (to ime se tijekom Igara neće koristiti zbog marketinških ugovora i sponzorskih pravila MOO-a), ugostit će natjecanja u gimnastici i finale košarkaškog olimpijskog turnira. Greenwich Park također postaje olimpijski objekt, jer će u parku održati natjecanja u konjičkom sportu i modernom petoboju. Streljaštvo će se održati na još jednom povijesnom londonskom lokalitetu The Royal Artillery Barracks. Tenis će se igrati na Wimbledonu, nogomet na Wembley stadionu, a gimnastika i badminton u Wembley Areni.


Olimpijska natjecanja u pet sportova održat će se na sportskim objektima izvan Londona. To su Lee Valley White Water Centre (kanu-slalom), Eton Dorney (veslanje i kanu-sprint), Hadleigh Farm (brdski biciklizam), Weymouth and Portland (jedrenje) i nogomet koji će se igrati na stadionima Hampden Park, Millennium Stadium, Old Trafford, St James Park i City of Coventry Stadium.