Furija u finalu

Nogometaši Španjolske prvi su finalisti Europskog prvenstva, koje se održava u Poljskoj i Ukrajini. U prvom polufinalu ovogodišnjeg EURO-a u Donjecku Furija je nakon jedanaesteraca svladala Portugal s 4:2.

Španjolci u finalu čekaju boljeg iz sutrašnjeg polufinala u kojem se u Varšavi sastaju Njemačka i Italija.


Taktika ugušila ljepotu

Važnost utakmice te taktičke zamisli obaju izbornika ugušile su ljepotu te smo u 120 minuta vidjeli smo samo jednu izrazitu priliku i nekoliko poluprilika.

U prvom poluvremenu tek tri poluprilike. Prva u devetoj minuti. Nakon prodora Andresa Inieste desni branič Alvaro Arbeloa pucao je s 15 metara, ali neprecizno. U 29. minuti Iniesta pokušava s vrha šesnaesterca, ali lopta prolazi iznad vratnice.

Jedina ozbiljna prijetnja od strane Portugala dogodila se u 31. minuti kada je Cristiano Ronaldo opalio sa 17 metara, ali lopta je otišla koji centimetar pored vratnice.


Drugo poluvrijeme potpuno zatvoreno

U drugom dijelu gledali smo još oprezniju igru. Dva slobodna udarca i jedan protunapad bilo je sve što smo mogli vidjeti. Cristiano Ronaldo je u 73. i 84. minuti pokušao iz slobodnih udaraca s oko 25 metara, ali lopta je oba puta otišla preko vratnice.

Portugal je mogao doći do pobjede u 90. minuti. Protunapad je povukao Raul Meireles, a Cristiano Ronaldo iz teške pozicije, iskosa s vrha šesnaesterca, puca i promašuje.


Španjolci bolji u produžetku

Uslijedili su produžeci, a u 104. minuti prva stopostotna prlika na utakmici. Pedro Rodríguez je dobro asistirao za Iniestu, čiji udarac sa šest metara izvrsno brani vratar Rui Patricio. Vrijedi još spomenuti situaciju iz 111. minute, kada je Jesús Navas pucao iz neposredne blizine, ali Patrício ponovno brani.


Španjolci sretniji u ruletu jedanaesteraca

Kod izvođenja jedanaesteraca Španjolci su bili prisebniji, iako je prvi udarac Xabija Alonsa Patricio obranio. No, odmah potom Iker Casillas obranio je pokušaj Joaa Moutinha.

Uslijedili su uspješni pokušaji Inieste, Pepea, Gerarda Piquéa, Nanija i Sergija Ramosa. U četvrtoj seriji portugalski branič Bruno Alves pogodio je vratnicu, a u petoj seriji pobjedu Španjolkoj donosi Cesc Fabregas.


Španjolci po treći naslov

Španjolska je pobjedom ušla u treći uzastopni finale nekog velikog natjecanja nakon što je slavila 2008. na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj i prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Uz naslov iz Austrije i Švicarske, Furija ima i naslov iz 1964.

Statistika utakmice:

JEDANAESTERCI: 0:0 Xabi Alonso (obranio Patricio), 0:0 Moutinho (obranio Casillas), 1:0 Iniesta, 1:1 Pepe, 2:1 Pique, 2:2 Nani, 3:2 Sergio Ramos, 3:2 Bruno Alves (pogodio vratnicu), 4:2 Fabregas.
SUDAC: Cuneyt Cakir (Turska)
STADION: Donbass Arena
GLEDATELJA: 48.000

PORTUGAL: Rui Patricio, Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao, Meireles (Varela, 113), Veloso (Custódio, 105), Moutinho, Nani, Almeida (Nélson Oliveira, 81), Cristiano Ronaldo.
ŠPANJOLSKA: Casillas, Arbeloa, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba, Busquets, Xabi Alonso, Iniesta, Xavi Hernadez (Pedro Rodríguez, 87), David Silva (Jesús Navas, 60), Negredo (Fabregas, 54).