Lochte pobijedio Phelpsa

Najbolji svjetski plivač Amerikanac Michael Phelps doživio je poraz u Nebraski na američkim olimpijskim kvalifikacijama na 400 metara mješovito. Bolji je bio Ryan Lochte, ali su se obojica plasirala na Olimpijske igre.

Lochte je završio utrku s 83 stotinke ispred Phelpsa koji je vlasnik svjetskog rekorda i zlatne olimpijske medalje u ovoj disciplini. Tyler Clary, svjetski viceprvak s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Šangaju bio je treći, ali nije osigurao kartu za London jer u američkom sustavu kvalifikacija na Olimpijske igre idu samo najbolja dvojica.

Phelps je već prije izjavio da se više neće natjecati u ovoj disciplini na velikim natjecanjima, ali se predomislio nakon što je imao dobro vrijeme na američkom Grand Prixu na zimu i na proljeće.

Phelps, koji je do sada osvojio 16 olimpijskih medalja, od kojih je 14 zlatnih, ima priliku u Londonu postati olimpijac s najviše medalja u povijesti. Ako osvoji još samo tri medalje prestići će ukrajinsku gimnastičarku Larisu Latinjinu koja je od 1956. do 1964. osvojila 18 medalja.

Osim toga mogao bi postati i prvi plivač u povijesti koji je osvojio tri uzastopne zlatne medalje u istoj disciplini ako pobijedi u utrci na 400 mješovito. Ž

Međutim Lochte, peterostruki svjetski prvak s prvenstva u Šangaju, s dvije pobjede nad Phelpsom (200 mješovito i 200 slobodno) pokazao je kako taj zadatak neće biti lak.

Lochte će nastupiti u devet disciplina u Nebraski, a u nekima od njih nastupa i Phelps (100 i 200 leptir, 200 slobodno i 200 mješovito).