Blatter: Nužno uvesti tehnologiju na gol crtu

Predsjednik svjetske nogometne krovne organizacije FIFA-e Sepp Blatter izjavio je u srijedu da je tehnologija na gol-crti "nužno potrebna" nakon što su suci sinoć u utakmici zadnjeg kola skupine D između Engleske i Ukrajine poništili gol Ukrajinaca.
Marko Dević je postigao izjednačujući pogodak za Ukrajince i doveo ih na gol od plasmana u četvrtfinale, ali mađarski sudac nije priznao gol nakon što je loptu iz gola izbacio engleski branič John Terry. Televizijska snimka sugerira da je lopta prešla gol crtu. Očekuje se da će tehnologija na gol crti biti službeno uvedena na zasjedanju Odbora međunarodne nogometne udruge (IFAB), koji vodi zakone o nogometu, 5. srpnja. Blatter je na Twitteru dao jasno do znanja da podržava taj potez. "Nakon sinoćnje utakmice GLT (tehnologija na gol crti) više nije alternativa, neo je nužno potrebna", napisao je predsjednik FIFA-e na Twitteru.

FIFA iskušava dva različita sustava koji bi trebali pomoći sucima u određivanju je li lopta prešla gol crtu. Prijateljska utakmica između Engleske i Belgije odigrana prošli mjesec bila je jedna od dvije test utakmice za "oko sokolovo", sustav koji se koristi u tenisu i kriketu. Sličan sustav koji se zove GoalRef također je testiran na dvjema utakmicama danske nogometne lige.