Mislili smo da možemo osvojiti naslov

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić dan nakon ispadanja s Europskog prvenstva, koje se održava u Poljskoj i Ukrajini, na svojoj je oproštajnoj konferenciji za novinare u poljskoj bazi Vatrenih u Warki ustvrdio kako reprezentacija ispadanjem nakon natjecanja po skupinama nije ispunila očekivanja.

Iskreno, došli smo osvojiti naslov prvaka. Mislili smo da možemo i koliko god to kontradiktorno zvučalo, naš plan nije bio nerealan. Igrači su imali veliko samopouzdanje, još više vjere, ali nismo uspjeli proći skupinu. Zašto je tomu tako možemo tražiti razloge, no to je činjenica i ostajem nesretan, izjavio je Bilić.


Bilić ne vjeruje u teoriju zavjere

Hrvatski izbornik ponovno se osvrnuo na suđenje njemačkog djelitelja pravde Wolfganga Starka u utakmici protiv Španjolske: Vidio sam pogodak Španjolske i kazneni udarac na Vedranu Ćorluki. Kod pogotka se vidi da nije zaleđe tek kada se slika zaledi, a kazneni udarac na Ćorluki je očit, onaj prvi na Mariju Mandžukiću još očitiji. Vruće glave čovjek svašta kaže, no sucu ne zamjeram ništa, on je kao i svi mi samo čovjek, pogriješi jer krivo vidi. Isključujem svaku mogućnost priče o zakulisnim igrama i urotama, ne želim u to vjerovati.


Bilić žali za propuštenom prilikom

Hrvatska je najbolju priliku za pogodak imala u 58. minuti, ali udarac glavom Ivana Rakitića obranio je Iker Casillas.

To je bila kolosalna prilika koju moraš zaslužiti, ali koliko god je to bila lagana lopta, trebalo je doći u tu situaciju trkom iz sredine terena. Rakitić je postao igrač s kojim bih išao u rat kvalitetom protiv bilo koga, fenomenalno je odigrao prvenstvo, kao igrač je strašno napredovao u posljednje četiri godine. Od jednog talenta postao je snažna karika u reprezentaciji, naglasio je Bilić


Biliću je teško palo ispadanje

Na pitanje je li mu ovo ispadanja teže od onoga s EURO-a 1996. u Engleskoj kada je kao igrač izgubio u četvrtfinalu od Njemačke Bilić je odgovorio: Pitao me Luka Modrić o tome. Treneru je teže, jer 24 sata na dan moraš voditi računa o grupi od 50 ljudi, veća je odgovornost, veće obaveze, ali i zasluge na kraju. Plakao sam kada smo ispali od Nijemaca, ali iz ove perspektive mi se čini da je ovo teže. Prije 16 godina protiv Njemačke mi smo tek nakon utakmice shvatili da imamo moć i možemo, a to smo kapitalizirali dvije godine poslije. I ovaj put smo znali da možemo, napravili smo plan i pridržavali ga se, nedostajalo je malo sreće da postignemo pogodak.

Bilić se osvrnuo i na mogućnost da jednom u nastavku trenerske karijere ponovno preuzme ulogu izbornika: Ovo je najponosniji posao koji sam imao ili ću imati, nijedan nije mjerljiv s njim, pa bio ja i trener Real Madrida. Čovjek mijenja mišljenja, ali kako sada razmišljam odgovor je ne.