Prva meč-lopta Vatrenih

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras u Poznanju ima prvu meč-loptu za plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva, koje se održava u Poljskoj i Ukrajini.

Nakon izvrsne igre i pobjede protiv Irske na otvaranju EURO-a, izabranici Slavena Bilića u drugom kolu skupine C igraju protiv četverostrukih svjetskih i bivših europskih prvaka Talijana. Susret počinje u 18 sati.

Vatreni su u srijedu na stadionu u Poznanju obavili i posljednji trening, a Bilić na raspolaganju ima sve igrače. Prema običaju Bilić nije želio objaviti hoće li što mijenjati u momčadi, odnosno nije želio objaviti početni sastav, no predviđa se da će zaigrati ista momčad kao i protiv Irske.

Bilić je uoči utakmice naglasio je kako Vatreni večeras idu na pobjedu: Imamo dvije meč-lopte, no ponašat ćemo se kao da nam je protiv Italije jedina. Kada gledam dečke na treningu te izvan njega imam nevjerojatnu vjeru u dobar rezultat. Zreli smo, zajedno smo već šest godina, a to je neprocjenjivo.

Bilić je s ponosom naglasio kako od prvog dana kada je Hrvatska postala neovisna država igrači s velikim žarom nose kockasti dres: Svi vole igrati za svoju reprezentaciju, no kod nas Hrvata to je posebno izraženo.

Upravo zbog toga hrvatski nogometaši imat će i večeras u Poznanju veliku potporu vatrenih navijača. Hrvati su nakratko zaboravili da žive u recesiji i da je nezaposlenost problem broj jedan u zemlji. Ni posljednju kunu i euro nekima nije bilo teško dati za 25 sati dug put do Poznanja.

Vjeru u uspjeh navijačima daje podatak da Vatreni od proglašenja hrvatske neovisnosti nijednom nisu izgubili od Italije. U pet susreta hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je tri pobjede i dva remija uz razliku pogodaka 7:3. Od toga su najvažnije pobjeda u prvim kvalifikacijama za EURO u Engleskoj u Palermu te u drugom kolu SP-a u Južnoj Koreji i Japanu.

Ipak, Bilić ne vjeruje previše u tradiciju: Lijepo je znati da nikada nismo izgubili, tradicija je dobra stvar, no malo znači. To su ipak samo podaci s papira. Teren je ipak mjerilo stanja. Uzdam se u našu snagu i kvalitetu.

Dvoboj Hrvatske i Italije sudit će Englez Howard Webb.

U 20.45 u drugom susretu u našoj skupini u Gdanjsku će igrati Španjolska i Irska. 

Emisija uoči utakmice počinje u 17 sati, a prijenos od 17.50 na našem Drugom programu. Emsiju i dvoboje s EURO-a možete pratiti i na našem internetskom portalu, kao i putem mobitela