Hrvatski navijači stigli u Poznanj

Nakon 22 sata vožnje na željeznički kolodvor u Poznanju malo poslije 23.00 stigao je navijački vlak sa 500-tinjak hrvatskih navijača. Dolazak vojske hrvatskih navijača pratile su jake policijske snage, međutim nije bilo nikakve potrebe za intervencijom plavaca.

I sam put je prošao bez incidenata. Navijače su dočekali i brojni volonteri koji su dijelili prigodne materijale, karte grada te davali informacije gdje je stadion, gdje je navijačka zona i kako doći do središta grada u kojem već danima traje zabava. Za one najgladnije jedna lokalna pekara dijelila je besplatne kroasane.

Navijači vlak nakon utakmice kreće nazad, pa će ova skupina hrvatskih navijača provesti na putu gotovo 50 sati zbog 90 minuta okršaja vatrenih i zelenih.

U Poznanj je stiglo i 16 hrvatskih policajaca koji za vrijeme Eura pomažu poljskim kolegama. Dvanaest policijskih službenika je u civilnoj odjeći, dok četvorica poslove obavljaju u odorama hrvatske policije, ali bez osobnog naoružanja. Policijski službenici nisu ovlašteni za primjenu policijskih ovlasti, a poslove će izvršavati isključivo u suradnji s poljskim kolegama.

Do sada nisu imali posla, jer iako je u gradu velik broj irskih i hrvatskih navijača, nije zabilježen nijedan incident. Dapače, u navijačkom kampu i brojnim kafićima uočeni su navijači obiju država kako se zajednički vesele i piju.


Napadnuti hrvatski navijači

U središtu Poznanja u noći sa subote na nedjelju došlo je do sukoba poljskih, irskih i hrvatskih navijača pri čemu je 14 osoba završilo u pritvoru, među njima i jedan Hrvat. Iza rešetaka je i deset Poljaka i tri Irca.

Do gužve je došlo na trgu Stary Rynek u kasnim noćnim satima kada je skupina navijača Lecha iz Poznanja napala navijače BBB-a, a u gužvi su stradali i Irci.

Navijači Lecha cijeli su dan po gradu tražili isključivo BBB-ovce. Bilo ih je oko 50-ak na nas trideset. Tučnjava je trajala desetak minuta i bilo je razbijenih glava s obje strane, izjavio je jedan od sudionika incidenta, a njegov prijatelj je dodao: Stolci su letjeli na sve strane, bilo je tu i boca i čaša i dosta razbijenih glava. Napali su nas navijači Lecha koji koriste EURO kako bi se dokazivali u navijačkom svijetu, a Irci su se našli slučajno u gužvi.

Poljska policija je o cijelom događaju izvijestila tek danas pokušavši ga zataškati. O izgredu nisu znali ni hrvatski policajci koji se nalaze u Poljskoj kao pomoć svojim poljskim kolegama. Domaća policija tvrdi kako se radilo o manjem incidentu koji je trajao nekoliko minuta i sve se smirilo nakon njihove reakcije. Ovaj izgred bi ostao skriven da na internetu nije osvanuo video koji je snimio jedan od sudionika tučnjave.