Fantela i Marenić na kraju četvrti

Manje od dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara hrvatski jedriličari pokazali su da su u izvrsnoj formi i da će biti vrlo konkurentni na Olimpijskim igrama.

Na natjecanju Svjetskog kupa, koje se održalo na poprištu olimpijske regate u Weymouthu, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su četvrto mjesto u klasi 470, Tonči Stipanović peto u Laseru, Ivan Kljaković Gašpić deveto u Finnu, a Pavle Kostov i Petar Cupać deseto u 49eru.

Fantela i Marenić bili su najbliži pobjedničkom postolju. U plovu za odličja pripalo im je treće mjesto, no konkurenti za broncu, Novozelanđani Snow-Hansen i Saunders bili su odmah iza što im je bilo dovoljno da zadrže medalju. Hrvatskoj posadi nedostajalo je pet bodova za medalju, što je vrlo malo nakon devet održanih jedrenja. Pobjednici su još jednom Australci Belcher i Page.

Mislim da smo cijelu regatu odjedrili dosta dobro, imali smo sitne pogreške, to smo analizirali. Ova regata poslužila je za snimanje polja na kojem će se održati Olimpijske igre. Mislim da smo regatu dobro iskoristili i dobro odjedrili, izjavio je Marenić.

Tijesno je bilo s bodovima uoči plova za odličja za klasu Laser u kojem je bilo neizvjesno do samog kraja. Stipanović je bio šesti te je ukupno osvojio peto mjesto sa samo jednim bodom više od Britanca Paula Goodisona na četvrtom mjestu, odnosno četiri boda do srebra, što je također razlika koja se može riješiti u jednom jedinom plovu. U poretku nacija, što nas očekuje na OI-ju, Stipanović je bio četvrti. Zlato je uzeo Australac Tom Slingsby.

Deveto mjesto u Finnu osvojio je Kljaković Gašpić, koji je u poretku nacija šesti, s obzirom da su ispred njega bila čak četiri Britanca. Pobjeda je pripala Gilesu Scottu, koji je aktualni svjetski i europski prvak, a neće nastupiti na OI-ju zato što su kvote za jedrenje određene na način da svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika u svakoj disciplini. Britansko mjesto rezervirano je višestrukog olimpijskog pobjednika Bena Ainsliea.

Za Kostova i Cupaća sami plasman u plov za odličja bio je veliki uspjeh, to je njihov najbolji rezultat u posljednje dvije godine. Australci su zahvaljujući posadi Outteridge i Jensen osvojili zlato u ovoj disciplini.

Stipanović, Fantela i Marenić ostat će na pripremama u Weymouthu, ostali se vraćaju nakratko kući, no vrlo skoro će se ponovno vratiti u Veliku Britaniju na pripreme.