Hajduku zajam, ostavka Maleša

Splitsko Gradsko vijeće poslijepodne je većinom glasova odlučilo dati jamstvo od 60 milijuna kuna za zajam Hajduku, a nakon izglasavanja te odluke, koju je podržalo 13 od ukupno 21 nazočnog vijećnika, predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš je podnio ostavku na tu dužnost.

Želim biti čista obraza, a ako je "moja glava" uvjet zajma, ja odlazim. Neću otići s nikakvim repovima iza sebe, rekao je Maleš.

Predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Josip Paladino je u izjavi novinarima potvrdio kako je Maleš definitivno podnio ostavku te je odmah nakon sjednice Gradskog vijeća sazvao žurnu sjednicu Nadzornog odbora Hajduka.

Gradsko je vijeće također većinom glasova nazočnih prihvatilo zaključak da će trošenje sredstava iz zajma biti pod kontrolom nadležnih stručnih službi Grada Splita.

HNK Hajduk se obvezuje stručnim službama i Gradskom vijeću dostavljati kvartalna financijska izvješća na propisanim obrascima koji se dostavljaju FINI, a do 15. rujna 2012. godine Izvješće o sredstvima dobivenim prodajom igrača, navodi se u prihvaćenim zaključcima splitskog Gradskog vijeća.

Također je zaključeno da, ako Hajduk neće moći vratiti kredit, Stručni radni tim predloži Gradskom vijeću model nastavka procesa privatizacije kluba, koji je sada u većinskom vlasništvu Grada (koji posjeduje 56 posto dionica Hajduka).

Paladino je nakon prihvaćanja ovakvih zaključaka novinarima izjavio kako se njima potvrđuje uvjerenje kako je Hajduk zaslužio da mu se pomogne u izvlačenju iz teških problema.

Ovo je potvrda koliko Hajduk znači Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj i predstavljat će podstrek za funkcioniranje tog kluba i bolje rezultate u idućoj natjecateljskoj godini, rekao je Paladino.

Donošenju zaključaka prethodila je višesatna polemika gradskih vijećnika, u kojoj su jedni tvrdili kako Hajduku treba odobriti kredit, dok su se drugi tome oštro protivili, ističući da sadašnja uprava nije zaslužila da joj se povjeri zajam za spašavanje Hajduka. Obraćajući se vijećnicima, Paladino je upozorio da već do 15. srpnja Hajduku stižu prispjeća za podmirivanje financijskih obveza koje bez novog zajma klub ne može podmiriti, a u tom slučaju slijede ovrha i pokretanje stečajnog postupka.

Ukoliko Gradsko vijeće ne da jamstva za 60 milijuna kredita, onda Vam predlažem da donesete odluku o promjeni sadašnjeg Nadzornog odbora i formirate krizni menadžment, rekao je Paladino, koji je više puta upozorio kako je Hajduk u vlasništvu Grada, a ne Nadzornog odbora te Gradsko vijeće mora preuzeti odgovornost za njegovu sudbinu.

Ako nećemo moći plaćati nogometaše, onda Hajduk neće više postojati kao klub jer će igrači otići i nitko neće ostati u njemu, upozorio je Paladino.

Sudjelujući u diskusijama prije podnošenja ostavke na dužnost predsjednika kluba, Maleš je istaknuo kako Hajduku trenutačno treba zajam kako bi se spriječio stampedo i odlazak igrača iz kluba. Maleš je izvijestio da su u Hajduku uvedene mjere štednje smanjivanjem plaća nogometašima i zaposlenicima, a planira se i smanjenje broja zaposlenih.

U raspravi su se čula i mišljenja kako će prodajom nogometaša u ljetnom i zimskom prijelaznom roku Hajduk namaknuti sredstva koja će mu pomoći za otplatu zajma. Rečeno je da je temeljni kapital Hajduka oko 260 milijuna kuna te da se procjenjuje kako je vrijednost igračkog kadra, uključujući i omladinski dio, između 20 i 30 milijuna eura.