UEFA osigurava igrače dok su u reprezentaciji

Predsjednici Europskog nogometnog saveza (UEFA) Michel Platini i Udruženja europskih klubova (ECA) Karl-Heinz Rummenigge u četvrtak su tijekom UEFA-ina redovnog kongresa u Istanbulu potpisali Memorandum o razumijevanju za razdoblje od 22. ožujka 2012. do 30. svibnja 2018. godine, koji bi trebao označiti plodonosnu suradnju ovih organizacija u budućnosti.

Prema ovom Memorandumu, UEFA će, po uzoru na FIFA-u, ustanoviti osiguranje koje će pokrivati rizike ozljeđivanja nogometaša tijekom njihova boravka na reprezentativnoj dužnosti. Osiguranje će biti valjano za sve igrače koji nastupaju u europskim klubovima bez obzira na njihovu nacionalnost, a vrijedit će za sve utakmice u međunarodnom kalendaru, službene i prijateljske. To osiguranje će stupiti na snagu već u lipnju, odnosno već za EP u Poljskoj i Ukrajini (8. lipnja-1. srpnja).

Također, dogovoreno je kako će klubovi dobiti 100 milijuna eura od UEFA-inih prihoda za ovogodišnji EP kao priznanje za značajan doprinos uspjehu natjecanja, a taj će iznos do EP-a 2016. u Francuskoj porasti na 150 milijuna eura.

Također, ubuduće će UEFA-ina Komisija za klupska natjecanja, koja će se sastojati od predstavnika klubova, imati referentno pravo donošenja odluka vezanih za klupska natjecanja, čime se klubovi uključuju u proces donošenja odluka.

Dogovoreno je kako će se Izvršnom odboru FIFA-e predložiti novi međunarodni kalendar, prema kojemu će u periodu od dvije godine postojati devet termina za odigravanje po dviju reprezentativnih utakmica, a iz kalendara bi se u potpunosti izbacile akcije koje bi predviđale samo jednu utakmicu. U takvom kalendaru više ne bi bilo mjesta za prijateljske reprezentativne utakmice u kolovozu.

Oduševljen sam što je ovaj memorandum o razumijevanju uskladio stavove ključnih čimbenika u nogometnoj obitelji. UEFA je sa svojim članicama i klubovima pokazala jedinstvo u nekoliko važnih pitanja koja će imati utjecaj i na međunarodni nogomet, rekao je predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Ovo je povijesni dan za europski nogomet. Ovim dogovorom UEFA je jasno priznala važnost klubova i njihov značajan doprinos uspjehu reprezentativnih natjecanja. Dogovor pokazuje napredak u balansiranju između klupskog i reprezentativnog nogometa, te je veliki uspjeh čitavog europskog nogometa. Ne samo ECA, već svi europski klubovi trebali bi biti ponosni na ovo postignuće, kazao je Karl-Heinz Rummenigge.

Nove Memorandume o razumijevanju u istanbulu su s UEFA-om potpisale i Udruga europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL), te europski ogranak sindikata igrača FIFPro, koje su s Platinijem potpisali Sergej Prjadkin, član Upravnog odbora EPFL-a, te Philippe Piat, predsjednik europskog ogranka FIFPro-a.

Ugovori s tri najznačajnija čimbenika europskog nogometa - klubovima, ligama i igračima -  daju potrebnu stabilnost u narednom razdoblju i ilustriraju želju svih strana za suradnjom u cilju unapređenja igre koju volimo, zaključio je glavni tajnik UEFA-e Gianni Infantino.