Kapital Gabriela Volpija u NK Rijeci

Talijanski milijarder Gabriele Volpi dogovorio je danas sve detalje oko suradnje s HNK Rijekom. Volpi će najprije s preko dva milijuna eura pokriti klupske dugove, a zatim bi u roku od tri godine trebao, preoblikovanjem ulaganja u vlasnički udio, postati većinski vlasnik kluba, koji će odmah početi dobivati i tekućih 150.000 eura mjesečno.

Nakon što je jučer poznata revizorska kuća KPMG, koju je angažirao talijanski bogataš, češljala Rijekine knjige, danas oko 12.45 on je u riječkom gradskom poglavarstvu potpisao ugovor o suradnji s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom. Prije toga je u društvu dopredsjednika HNK Rijeke Luciana Sušnja još jednom obišao stadion na Kantridi.  

Gradu Rijeci bi nakon dovršetka procesa privatizacije trebalo ostati 30 posto dionica HNK Rijeke. Ovim ugovorom dobili smo ozbiljnog partnera, koji je spreman uložiti u klub odmah, uz obavezu da se  kasnije, u procesu transformacije kluba iz sportske udrugu u sportsko-trgovačko društvo, njegova ulaganja priznaju, naglasio je Obersnel.

Drago mi je da ću pomoći, ali klub će i dalje voditi domaći ljudi, izjavio je vlasnik najbolje vaterpolske momčadi na svijetu Pro Recca, rekavši za Hrvatski radio Rijeku: Ne dolazim u Hrvatsku zbog nogometa ili vaterpola, ovdje sam zato jer se meni i mojim sinovima sviđa Hrvatska. Prošle godine moja jahta bila je ovdje tri mjeseca, a od ove godine će biti stalno. Tu ćemo provoditi godišnje odmore. Pomagat ćemo riječkom sportu i nekim drugim aktivnostima.

Riječkog prvoligaša će voditi novi predsjednik Damir Mišković, izvršni dopredsjednik bit će Robert Komen, a zamjenik predsjednika bit će i sin Gabrielea Volpija, Simone.

Mišković je ustvrdio da je važno stabilizirati klub te da se ne očekuju dobri rezultati preko noći. Dugovi igračima i zaposlenicima od dva milijuna eura bit će plaćeni u tri mjeseca, a do kraja godine će se isplatiti i ostali dug od ukupno 800.000 eura za sudske sporove i bankama. Nakon tri godine će se utvrditi na koji način će se nastaviti suradnja, a naša želja je da ostanemo u klubu, rekao je Mišković. Naveo je da je za početak očekivani rezultat da NK Rijeka bude među prva tri do četiri kluba u Hrvatskoj.

Plan je i povećati riječku nogometnu akademiju sa sadašnjih 220 na najmanje 400 igrača, rekao je Mišković i zaključio da je grad napravio mnogo s izgradnjom bazena i drugih sportskih objekata što je najbolji način da se privuku i drugi investitori u riječki sport.