FIFA zatražila dokaze o korupciji

Međunarodna nogometna federacija službeno je zatražila od Engleskog nogometnog saveza i lista Sunday Times dokaze za tvrdnje o korupciji prilikom odlučivanja o domaćinima svjetskih prvenstava 2018. i 2022.

FIFA je reagirala nakon što je bivši predsjednik FA-a lord David Triesman optužio četiri visoka Fifina dužnosnika Jacka Warnera iz Trinidada i Tobaga, Paragvajca Nicolasa Leoza, Brazilca Ricarda Teixeiru i Tajlanđanina Worawija Makudija za uzimanje mita. Pod povećalom javnosti su i dopredsjednik FIFA-e Kamerunac Issa Hayatou i Jacques Anouma iz Obale Bjelokosti. Svjetska prvenstva dobili su Katar i Rusija, a Englezi su ispali najveći gubitnici.

U pismu koje je glavni tajnik FIFA-e Jerome Valck poslao predsjedniku FA-a Davidu Bernsteinu od Engleza se traže dokazi o umiješanosti visokih dužnosnika FIFA-e u korupcijskom skandalu.

Lord Triesman optužio je predsjednika zone CONCACAF Jacka Warnera da je tražio tri milijuna eura za financiranje projekta gradnje škole, predsjednik CONMEBOL-a Paragvajac Leozo tražio je titulu viteza, Tajlanđanin Makudi tražio je televizijska prava za utakmicu Tajland - Engleska, a Brazilac Teixeira nije jasno definirao što želi, već je izjavio morate imati nešto za mene. Dopredsjednika FIFA-e Kamerunca Hayatoua i Anoume iz Obale Bjelokosti koje se sumnjiči da su dobili po milijun eura za katarski glas.

Šokiran sam. Odmah ćemo otvoriti istragu i žestoko kazniti sve koji su se ogriješili o naš kodeks ponašanja, poručio predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.